Saturday, April 24, 2010

Resepi Kerutup Ayam

Bahan-bahan:

1 ekor ayam - bersihkan, buang kulit & potong kecil
2 sudu makan rempah kari - bancuh dengan sedikit air
2 sudu makan rempah kurma - bancuh dengan sedikit air
2 cawan santan
1 sudu makan gula merah
1 sudu makan kerisik
3 sudu makan minyak untuk menumis

bahan kisar:
100 gm bawang merah goreng
2 biji buah keras
2 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

Cara Penyediaan:

Tumiskan bahan yang telah dikisar sehingga garing. Masukkan rempah dan kacau sehingga mesra.

Masukkan ayam, kerisik, garam gula dan santan. Biarkan sehingga mereneh. Masak sehingga ayam menjadi lembut dan kuah menjadi pekat. Pastikan kacau sekali-sekala.

Tup api dan sedia untuk dihidangkan panas dengan nasi atau roti.
Bahan-bahan:

1 ekor ayam - bersihkan, buang kulit & potong kecil
2 sudu makan rempah kari - bancuh dengan sedikit air
2 sudu makan rempah kurma - bancuh dengan sedikit air
2 cawan santan
1 sudu makan gula merah
1 sudu makan kerisik
3 sudu makan minyak untuk menumis

bahan kisar:
100 gm bawang merah goreng
2 biji buah keras
2 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

Cara Penyediaan:

Tumiskan bahan yang telah dikisar sehingga garing. Masukkan rempah dan kacau sehingga mesra.

Masukkan ayam, kerisik, garam gula dan santan. Biarkan sehingga mereneh. Masak sehingga ayam menjadi lembut dan kuah menjadi pekat. Pastikan kacau sekali-sekala.

Tutup api dan sedia untuk dihidangkan panas dengan nasi atau roti.

No comments:

Post a Comment